Via ons stappenplanen spelinfopagina weet je ondertussen welk spel je wilt.
Maar waar kan je dat spel vinden? We zetten je hier op goede weg.
Ik wil een nieuw spel kopen
De spellenwinkel
Wil je een degelijk aanbod en professioneel advies? Bezoek je lokale spellenwinkel!
Ze beschikken over een uitgebreider aanbod dan de ketens en adviseren je op basis van je voorkeuren en budget.
De meeste spellenwinkels bieden de mogelijkheid online te bestellen.
In de Gentse regio kan je zeker terecht bij onze partner De Spelgezel.
Ga je af en toe op uitstap? Bezoek dan steeds de lokale spellenwinkel! Het aanbod verschilt meestal in vergelijking met de spellenwinkel in je buurt. Afhankelijk van het land, taalgebied … bieden uitgevers andere spellen aan.
De (online) ketens
Gezelschapsspellen wonnen aan populariteit tijdens corona. Hierdoor vind je ze ook gemakkelijker online en bij grotere ketens.
Meestal beperkt het aanbod zich tot de populaire spellen, zoals party-games, kinderspellen en oudere ‘klassiekers’. Sommige ketens beschikken wel over een uitgebreider aanbod.
Door het ruime aanbod aan diverse producten ligt hun expertise en aanbod qua spellen meestal lager dan in de lokale spellenwinkel.
Crowdfunding
De laatste jaren steeg de interesse in crowdfunding enorm. Hierbij koop je geen kant-en-klaar product. Je ondersteunt financieel een spelontwikkelaar die een spel op de markt wil brengen.
Voor boardgames zijn er 2 grote spelers op de markt: Kickstarter en Gamefound. Spelontwikkelaars lanceren hun idee voor een bordspel en hopen genoeg geld op te halen om alles te produceren en te versturen naar de ondersteuners (backers).
Je kiest zelf hoeveel je wil sponsoren. Voor het basisbedrag krijg je meestal het reguliere spel. Sponsor je wat meer, dan ontvang je een ‘beloning’. Dit gaat van uitbreidingen tot prachtig uitgewerkte miniaturen.
Je ‘sponsorgeld’ verdwijnt pas na afloop van de campagne van je rekening. Als het spel de minimumfinanciering niet haalt, betaal je niks.
Boardgamegeek houdt een lijst bij van lopende crowdfundings.
Crowdfunding heeft voor- en nadelen.
+ Je helpt een spel tot leven komen dat anders misschien het levenslicht niet zou zien. + Je kan input geven en soms mee kiezen bij het artwork of andere zaken.
– Het kan altijd fout lopen nadat de sponsoring opgehaald is en dan ben je je geld kwijt. – Het spel is nog in ontwikkeling, dus kan je het niet eerst eens uittesten.
Crowdfunding leverde al heel goede spellen op, maar ook enkele fiasco’s. Enkele tips als je een spel wil backen.
Start bij een designer die al wat spellen ontwikkelde. Bekijk de feedback op de vorige projecten.
Kijk na of er al een prototype is.
Bekijk de spelregels en video’s over de spelmechaniek.
Zijn er (video)reviews over het spel?
Zijn de deadlines en verwachtingen realistisch? Een spel met 100 miniatures voor $ 20 is te mooi om waar te zijn.
Is er goede communicatie tijdens het project (en tijdens vorige projecten)? Antwoordt de ontwerper op vragen? Houdt hij rekening met feedback?
Is er een duidelijk zicht op het budget?
2de hands
Misschien heb je geen nood aan een nieuw spel? Misschien wil je een spel uitproberen en niet de volle pot betalen? Of denk je aan het milieu?
Allemaal goede redenen om tweedehands te kopen.
Tweedehands prijzen verschillen enorm. Een niet meer te verkrijgen spel levert soms hoge bedragen op de tweedehands markt. Meestal betaal je voor een tweedehandsspel tussen 50 en 70% van de nieuwprijs.
Online
Je vindt veel tweedehands spellen online. Denk daarbij aan 2dehands.be, vinted, marktplaats (Nederland) en vele Facebookgroepen. We geven je alvast enkele tips.
Probeer fysiek af te spreken. Zo kan je het spel en de staat ervan nakijken.
Gaat dit niet? Koop dan bij gebruikers met een goede rating of feedback.
Vraag een foto met datum. Zo weet je dat de verkoper geen online-afbeelding gebruikt.
Je kan altijd onderhandelen, maar wees prijsbewust. Betaal niet te veel en doe geen ‘onnozel’ bod.
Rommelmarkten en 2de hands winkels
Soms vind je gezelschapsspellen op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel. Meestal gaat het om populaire kinderspellen. In België vind je er zelden de betere spellen.
Controleer zeker of alle onderdelen in de doos zitten. Wees ook prijsbewust. Verkopers vragen soms meer dan in een winkel.
Spellenfestivals
Is het allemaal nog wat nieuw of wil je graag een groot aanbod? Ga dan langs bij de tweedehandsmarkt op een van de spellenfestivals!
Je hebt er in principe een grote keuze. De aangeboden spellen zijn meestal goed onderhouden en je kan rustig rondkijken. Het nadeel? Meestal ga je met meer buiten dan de bedoeling was …
Ruilen
Behalve kopen kan je ook spellen ruilen. Dit gebeurt meestal door mensen die al iets langer spelen.
Spelers gebruiken hiervoor een online systeem. Je geeft de spellen op die je wil aanbieden voor een ruil en kiest welke spellen je wil ontvangen. Het systeem kent op de basis van de wensen spellen toe aan spelers.
De bekendste ’trade’ vindt plaats op Spiel in Essen (D) waar tot 7000 spellen op de ruillijst staan. Die worden ter plaatse geruild.
Daarnaast organiseert boardgamegeek ook de benelux mathtrade. Hierbij ruilen de spelers online en verzenden nadien de spellen.